Dzisiejszy poranek ( z powodu telefonu budzącego mnie 8 rano z prośbą o wtrącanie się w cudze życie osobiste, co w konsekwencji odkryło we mnie nowy nieznany mi dotąd potencjał zażenowania) zaczął się prawie o 10 i to frazeologiczną "lewą nogą".
Mimo to śniadanie zdecydowanie z top 10 śniadań tego miesiąca (jak nie lepiej).
Owsianka cytrusowa z migdałową i kardamonową nutą: Płatki i otręby owsiane na mleku migdałowym z domową skórką pomarańczową w syropie, jabłkiem oraz mieszanką przypraw (skórka cytrynowa, skórka pomarańczowa, cukier waniliowy, kardamon). Przybrana serkiem wiejskim oraz musli jabłkowo-cynamonowym.
Propozycja zdecydowanie godna polecenia.
Do tego opieczony w piekarniku kawałek kujawskiego rogala z masłem orzechowym i syropem klonowym.
Cykoria z kawą i mlekiem.
A ze względu na "lewonogość" dzisiejszego poranka jeszcze mały kawałek rogala z serkiem białym i dżemem i serkiem białym i miodem oraz trochę orzeszków w czekoladzie. Co mnie wcale, a wcale nie cieszy, bo było to kompulsywne jak sto diabłów, a tego wątku sobie w życiu bynajmniej nie życzę.
Przepis na owsiankę cytrusową i migdałową i kardamonową nutą (bo na prawdę była pyszna):
Składniki (na dwie małe owsianki - takie żeby jeszcze coś do tego zjeść):
45 g opłatków owsianych
20 g otrębów owsianych
230 ml mleka migdałowego
dwie -trzy łyżeczki skórki mandarynkowej (może być inna skórka w zalewie np. pomarańczowa abo grejpfrutowa)
małe jabłko (lub 3/4większego)
płaska łyżeczka gotowej przyprawy do sernika (kardamon, cukier waniliowy, skórka cytrynowa i pomarańczowa)
płaskie pół łyżeczki soli (lub mniej)
opcjonalnie coś do posłodzenia (dla mnie skórka pomarańczowa, cukier waniliowy i lekko słodkie mleko migdałowe to było dość).
Przygotowanie:
płatki i otręby owsiane zalewamy wodą (około 1-2 cm nad poziom płatków). Wstawiamy na gaz i dodajemy jabłko (obrane i pokrojone w drobną kostkę). Kiedy woda odparuje wlewamy mleko i dodajemy skórkę mandarynkową. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż owsianka zgęstnieje. Wówczas zdejmujemy z gazu dodajemy przyprawę i sól (oraz opcjonalne coś do posłodzenia).
Ja podałam z serkiem wiejskim i odrobiną musli cynamonowo-jabłkowego.
ale po takim pysznym śniadaniu powinnaś się już czuć, jakbyś wstała 'prawa' noga! :)
OdpowiedzUsuńbrzmi pysznie...z takimi cytrusami w syropie. Muszę sobie też chyba taką zrobić w domu na zimę ;p
OdpowiedzUsuńAle apetyczna owsianka!
OdpowiedzUsuńowsianka musiała być naprawdę pyszny ,świetny pomysł z tym cytrusowym smaczkiem ;)
OdpowiedzUsuńPycha. Muszę zjeść owsianę, nie rób mi większej ochoty;p
OdpowiedzUsuńCudne smaki...
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie widziałam:) Cudowna ta Twoja owsianka:*
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie.. taki cały dzień:)
OdpowiedzUsuńCzyli na pewno uśmiech na twarzy.. :)Bo jak widzę twoje śniadanie, to aż mi się uśmiech pojawia:)
po takim pysznym śniadaniu to chyba humor musiał się trochę poprawić..:)
OdpowiedzUsuńCudne śniadanie! Na tego rogalika to bym się skusiła, zwłaszcza, że masełko mi się skończyło :(
OdpowiedzUsuńOch, uwielbiam cytrusowe smaki. Twoje śniadanie coś mi się kojarzy ze świętami, nawet. Takie moje prywatne smakowe zboczenie.
OdpowiedzUsuńMnie się święta nie kojarzą akurat szczególnie miło, za to lubię smak cynamonu i pomarańczy.
Usuńzwykła owsianka i nietypowe składniki dają niezwykły końcowy efekt ... :) jestem zachwycona Twoją zastawą stołową ! :)
OdpowiedzUsuńNo kochana, u Ciebie również pyszności z rana! musi być niesamowite w smaku, orzeźwiające:)
OdpowiedzUsuńcudo, mam nadzieję, że dalsza częśc dnia była chociaż trochę lepsza :)
OdpowiedzUsuńNo nie, koniecznie muszę taką zrobić! Już wyobrażam sobie ten smak ;).
OdpowiedzUsuń"Uwielbiam" ludzi, którzy potrafią tak wtrącać osoby w 3 w swoje życie osobiste. I to na dodatek z rana.
bardzo podoba mi się ten śniadaniowy zestaw :) a migdałowe mleko musi ciekawie smakować!
OdpowiedzUsuń