Przepisy na wybrane śniadania

Elinownik z założenia był blogiem typowo śniadaniowym. Przepisy pojawiały się na nim nie często i prawdę mówiąc mało kto umiał je potem odszukać w natłoku blisko 300 postów. Sama z trudem znajduję odpowiedni odnośnik.
Na tej stronie będę publikować najważniejsze owsiankowe wpisy, najciekawsze kombinacje smakowe i owsianki, które po prostu są warte spróbowania.

W tytule znajduje się odnośnik do przepisu. 
Niektóre linki do których odsyłam dotyczą wpisów z początków bloga. Proszę więc o wyrozumiałość, zwłaszcza jeżeli chodzi o jakość i wygląd zdjęć.





 Bardzo stary wpis dotyczący tego, jakie są typy owsianek. Pierwsze proste kompendium.




Owsianka "lody śmietankowe" 



Jedna z nowszych propozycji. Owsianka bardzo prosta, a efekt jest naprawdę pyszny. Z dodatkiem skórki pomarańczowej i śmietanki kremówki smakuje niczym lody śmietankowo-pomarańczowe







Jedna z najlepszych owsianek jakie ugotowałam. Inspirowana ciastem z gotowanych pomarańczy. To smak ciężki, słodki i typowo świąteczny, który trudno zapomnieć.
Wymaga wcześniejszego ugotowania mandarynek.





Obecnie moje ulubiona. I najprostsza z możliwych







Ulepek z sosem z chałwy



Inspirowana polewą na świąteczny sernik z chałwą








Owsianka bananowo-daktylowa z gorzką czekoladą

To do tej pory moje ulubione połączenie smakowe. Owsianka niezwykle prosta, bardzo szybka i wypróbowana. Zwykle, kiedy ktoś nigdy nie jadł owsianki i bardzo chce spróbować zaczynam właśnie od niej. Przepis na tę owsiankę zdobył 4 miejsce w konkursie „śniadanie bogate w błonnik”




Owsianka chałwowa


To, po owsiance bananowo-daktylowej, najczęściej wykonywane przeze mnie śniadanie. Zawsze gęsta, kleista i słodka, o wyraźnym smaku i aromacie chałwy.


Powtarzam ją często w różnych kombinacjach: z prażonym sezamem, z surowym sezamem, z sezamem dodanym na początku gotowania i na końcu. Z wanilią, bananami, jajkiem albo jogurtem.

Gruszka i sezam przedziwnym sposobem doskonale komponują się z naturalnym mlekiem sojowym.





Owsianka z jajkiem albo owsianka z koglem-moglem

Owsianka z jajkiem to jeden z typów, który nie każdy polubi. Jeżeli nie masz nic przeciwko jedzeniu kogla-mogla to owsianka idealna dla ciebie. Ja osobiście ją uwielbiam.





Owsianka piankowa

To modyfikacja owsianki z jajkiem. Różnica polega na tym, że jajko należy przed dodaniem do owsianki rozdzielić na białko i żółtko. Białko ubijamy na sztywną piankę (tak jak przy robieniu biszkoptu). Po zdjęciu z gazu do gorącej owsianki dodajemy żółtko oraz ubite białko. Taka owsianka smakuje niczym ptasie mleczko. Robiłam ją również w wersji z kakao.
Wersja 2 - jeszcze lepsza niż poprzednia - owsianka piankowa z naturalną wanilią - przepis nieco zmodyfikowany




Owsianka odtruwająca truskawkowo-jogurtowa

Wyróżnia ją zawsze piękny jasnoróżowy kolor. 
Idealne śniadanie, kiedy potrzebny jest posiłek bardzo lekki, słodki i odtruwający. Zwykle jem taką kiedy tęsknie za latem, po zbyt „hucznych” imprezach (np. po sylwestrze) albo świętach rodzinnych na których główną atrakcją jest jedzenie (np. wigilia). Ta owsianka bardzo dobrze smakuje  z dodatkiem manny, naturalnej wanilii i/lub banana.   Można ją gotować w każdym rodzaju mleka (roślinnym, krowim, kozim).


Owsianka banan z masłem orzechowym




Prawdziwa, zdrowa klasyka w wersji owsianej.
Trochę jak "tosty Presleya", tyle, że owsianka i bez tostów






Bananowa z kremem z migdałów, kakao i ricotty

 Kremy z orzechów (migdały, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, laskowe) lub nasion (sezam, siemię lniane) miodu, kakao i ricotty to coś co mogłabym dodawać do naleśników, owsianek, placów, pierogów i tostów a także jeść łyżeczką. Są niezwykle zdrowe, bardzo pożywne, zawierają najzdrowsze i nieprzetworzone tłuszcze (omega 3, 9, 6) oraz sporą dawkę białka. Zastąpią nutellę i wiele innych słodkich przyjemności.





Dietetyczna owsianka z cukinią

To najbardziej dietetyczna wersja owsianki. W sam raz na lato. Jest lekka, pożywna, ma mnóstwo witamin i niewiele kalorii. Przy takiej samej ilości kalorii owsianka wychodzi dwa razy większa.

O zaletach owsianki z cukinią 

Przepis
Owsiankę z cukinią robimy podobnie jak np. owsiankę z jabłkiem. Cukinia na owsiankę cukinią musi być starta na drobnej tarce albo rozdrobniona w malakserze. Dodajemy ją na samym początku gotowania owsianki tj. do płatków z wodą. Kiedy płatki wchłoną wodę dodajemy mleko i inne owoce. Owsianka z cukinią dobrze łączy się z truskawkami, jabłkiem, malinami, gruszką, kiwi. Nie polecam do niej jednak dawać cięższych owoców np. bananów albo daktyli.

Brak komentarzy: