Dlaczego warto jeść owsiankę

Dlaczego warto jeść owsiankę ?

1) Wbrew powszechnemu mniemaniu owsianki rano nie przyrządza się dłużej niż kanapek.
A jeżeli wykorzystać kilka „trików” jej gotowanie rano nie zajmie ci więcej niż minutę. I to razem z wlaniem do miseczki i zrobieniem zdjęcia.


2) Owsianka zajmuje 3 miejsce w rankingu na najzdrowsze danie świata - tuż za owocami palmy acai i czosnkiem (odradzam jednak mieszanie płatków z czosnkiem – wiem, bo sprawdziłam empirycznie ;)). Według wielu źródeł ziarno owsa zawiera największe ilości białka ze wszystkich znanych zbóż. Ma również najlepszy zestaw aminokwasów.
Wygrywa też z innymi zbożami w kategorii: „największa ilość beta-glukanu”, czyli błonnika rozpuszczalnego.
Owies ułatwia trawienie, chroni układ pokarmowy, ma właściwości bakterio i grzybobójcze, zmniejsza ilość cholesterolu; ma mnóstwo witamin. Ma niski indeks glikemiczny.
W Średniowieczu owies był podstawą wyżywienia ludności (wiecie, że kisiel kiedyś przygotowywało się właśnie z owsa ?), w angielskich kopalniach owsiankę jedli górnicy, aby zachować siłę; obecnie natomiast to pokarm sportowców (biegaczy, kolarzy, kulturystów), modelek i osób odchudzających się, i dbających o zdrowie


3) Nic tak dobrze rano nie rozgrzewa w zimowy poranek, nie poprawia humoru i nie daje poczucia sytości jak parująca micha owsianki.
I wcale nie są to deklaracje bez pokrycia. Owsianka uważana jest za naturalny antydepresant, w medycynie tradycyjnej owies stosowano w leczeniu depresji, nerwic, ogólnego osłabienia oraz wyczerpania nerwowego.
Sytość owsianki to zasługa olbrzymich ilości uwodnionego błonnika oraz białka, a także dobrze przyswajalnych i łatwostrawnych węglowodanów złożonych uwalniających cukier do organizmu przez wiele godzin.


4) Owsianka to śniadanie dla wszystkich: także dla wegan i osób nietolerujących laktozy. Owsiankę można ugotować zarówno na mleku sojowym, owsianym jak i migdałowym; da się na jogurcie albo soku owocowym oraz po prostu na wodzie.

A że dla wszystkich, świadczy o tym także to (argument dla fantastów), że jest ona podstawą wyżywienia całej Nocnej Straży (strażnicy lodowego muru, występujący w „Pieśni lodu i ognia” R.R. Martina, znanej obecnie szerzej jako seria: „Gra o tron”)

5) Możecie mi wierzyć, że nie znam osoby, która po zjedzeniu ugotowanej dla niej owsianki nie zaczęła pytać o nią przy każdej sposobności. 

Odnośniki do interesujących wpisów:
1) owsianka vis. schabowy 


Brak komentarzy: