czwartek, 11 października 2012

Zdrowy śniadaniowy jabłecznik orkiszowo-owsiany


Kiedy pisze się bloga codziennie, wpisy na nim nie są wynikiem kilkudniowych przemyśleń i rozważań nad problemem. Niejednokrotnie są po prostu odzwierciedleniem tego co w danym dniu było ważne, albo wzbudziło silne emocje. Nie ucieknie sie w ten sposób od powierzchownych, prostych opinii. Nie rozważy wszystkich za i przeciw pewnej wypowiedzi. Blog to nie opracowanie naukowe. Nie elaborat, ani nawet esej. Jego notki przypominają co najwyżej nieskomplikowany felieton, od którego trudno przecież wymagać obiektywizmu i wieloaspektowego rozpatrzenia omamianego zagadnienia. Tak - pewnie istnieją przypadki odrębne. Pewnie niektóre aspekty da się zakwestionować lub wyjaśnić inaczej. Jego funkcją jest jednak zwrócenie uwagi.

Tą adnotacją staram się odpowiedzieć na sporą krytykę przedostatniego wpisu. To, że istnieje negatywna ocena to dobrze. Pozwala spojrzeć inaczej. Niemniej jednak, jeżeli chcemy pozostać sobie wierni i dowiedzieć się (tak na prawdę) dla czego myślimy tak a nie inaczej, każda krytyka powinna znaleźć dla siebie replikę.


Śniadanie: budyń czekoladowy z prawdziwą czekoladą, 2 kawałki ciasta razowo-owsianego z jabłkami, pół jabłka, cykoria z kawą i mlekiem.
Ciasto to wynik wczorajszej weny i zniechęcenia szukaniem przepisów w sieci. Znalezienie takiego który w pełni by mi odpowiada to czasem kilka godzin. Ciasto przypominało w sposobie robienia chyba najbardziej takie muffinkowe. Najpierw zmieszałam mokre składniki, potem suche, a na końcu wsypałam jabłka. A przepis powstał na zasadzie: co mam w lodówce ?co chce zużyć (np. jabłka które domagały się o wykorzystanie od pewnego czasu) ? I żeby było zdrowo.

Wynik kulinarnego eksperymentu wyszedł jak najbardziej zadowalający. Ciasto jest aromatyczne, jabłkowe i bardzo smaczne. Do tego wyjątkowo sycące. Idealne na śniadanie, choć pewnie nie konieczni już na poobiedni deser. Jedyną jego wadą jest chyba niezbyt duża zwartość wypieku. Trochę się "sypie" tudzież lekko rozpada. Dużo z niego okruszków. Być może jest to spowodowane odrobinę zbyt małą ilością mokrych składników w porównaniu do suchych. Następnym razem dodała bym wiec jeszcze jedno jabłko w formie musu lub dżemu.

Jabłecznik orkiszowo-owsiany (zdrowy)
Składniki
1 szklanka mąki orkiszowej
1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki przyprawy do piernika

2 jajka,
kubeczek jogurtu 250 g
mniej niż 1/4 szklanki oleju (obstawiam, ze 1/5-1/6)
5 dużych łyżek miodu (takich pełnych)
2 łyżki syropu klonowego

3-4 jabłka
garść rodzynek

Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Foremkę 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, pokroić dowolnie, zasypać 2 łyżkami cukru i połową przypraw.
W misce lub mikserze wymieszać jogurt, jajka, olej, miód i syrop klonowy. Osobno natomiast połączyć suche składniki (proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawy, zmielone na mąkę płatki owsiane, mąkę orkiszową). Następnie dodajemy suche składniki do mokrych, wsypujemy jabłka i rodzynki. Przelewamy do blaszki. Pieczemy około 40 minut.

15 komentarzy:

  1. myślę że ciasto warto wypróbować :)
    budyń wygląda fantastycznie !
    a co do treści wpisu... mam podobne odczucia. każda blogowa notka to tylko namiastka mysli, które chciałoby się przekazać...
    Pozdrawiam :)
    hm, właściwie to chciałam jeszcze zapytać : budyń z prawdziwą czekoladą..? jak go robisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To typ budyniu - delecta wprowadziła na rynek nowe serie budyniów: czekoladowy z gorzką belgijską czekoladą, śmietankowy z białą czekoladą i waniliowy z prawdziwą wanilią. Ale można po prostu rozpuścić parę kostek ( z linikę) gorzkiej czekolady w mleku które podgrzewa się w celu zrobienia budyniu.

      Usuń
  2. Elin, zrobisz mi takie śniadanie? Wygląda po prostu bosko! Budyń jest obłędnie czekoladowy, a to ciasto.... *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Dano nie piekłam ciacha, a jabłecznika od wakacji;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, znam ten budyń... Czekoladowy jest dobry, ale ten śmietankowy z białą czekoladą to gwałt na języku, okropieństwo.
    Za to ciasto bardzo apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. przepisy na zdrowe ciasta uwielbiam najbardziej i mam już ioch sporą kolekcję teraz tylko znaleźć czas i robić ;p
    pyszne śniadanie i świetny przepis ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. narobiłaś mi ochoty na taki mocno czekoladowy budyń!

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę spróbować tego budyniu *.* świetne i przepyszne śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  8. ojej, ten budyń wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. cudownie wygląda ten budyń! muszę gdzieś go dorwac, ale póki co nigdzie go nie widziałam:(

    OdpowiedzUsuń