niedziela, 13 stycznia 2013

Owsianka na mocne kości

Ta owsianka naznaczona była poświęceniem. 
Moim osobistym aktem poświęcenia dla jedzenia. Otóż ja nigdy nie wychodzę z domu bez śniadania. A tym razem skończyły się płatki.
Tragedia okazała się tym większa, gdy okazało się, że 6 najbliższych sklepów w niedziele otwiera się dopiero po 9 (a to było o 7.30 rano). 

Wyzwanie miało wysoki współczynnik trudności ;) (jeżeli ktoś wie co mam na myśli)

Owsianka doceniła jednak starania. Okazało się bowiem (co zostało potwierdzone), że była to jedna z najlepszych owsianek ostatnich tygodni. Dokładnie taka jak chciałam – gęsta (że aż łyżka stawała), z porządnymi grubymi płatkami; słodka i bardzo kremowa; z przyjemnie chrupiącą tropikalną granolą..Taka w starym stylu

Owsianka figowo-jabłkowa z wanilią, rodzynkami, jogurtem i serkiem wiejskim, posypana granolą.


Składniki (na dwie porcje)
25 g otrębów owsianych, 50 g płatków owsianych, 10 g kaszy manny, 50g fig suszonych, 2 łyżki rodzynek, 235 ml mleka (sojowe i normalne), 2 kopiaste łyżki dżemu z fig, jedno średnie jabłko, pół laski wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego, mała szczypta cynamonu, ¼ łyżeczki soli, stewia, pół jogurtu naturalnego (pełnotłustego), 2 garści granoli do posypania , pół małego opakowania serka wiejskiego.

Owsianka gotowana według tradycyjnej metody (dokładniejszy opis można znaleźć w co którymś wpisie z archiwum). Płatki i otręby oraz pokrojone suszone figi i jabłko zalałam wrzątkiem, gotowałam do wchłonięcia wody. Dolałam mleko i kasze mannę. Poczekałam, aż zrobi się gęsta. Zdjęłam z gazu.
Sól, dżem, wanilia, stewia i jogurt zostały dodane po zakończeniu gotowania. Serek wiejski i granola już po nałożeniu do miseczek.

Owsianka na mocne kości ?
Kwestie jej właściwości pod względem zdrowia uzupełniam w ramach akcji śniadanie dla biegacza. W skrócenie można napisać, że była to owsianka „na mocne kości”, z dużą dawką wapnia (mleko, serek wiejski, pełnotłusty jogurt, figi !). 
Jeżeli ktośmi powie, że to nie jest pierwiastek najistotniejszy dla biegacza, to chyba nigdy przy bieganiu nie złamał sobie kości śródstopia(jedna z najczęstszych kontuzji biegaczy, ze mną włącznie). Figi są bowiem najlepszym źródłem wapnia spośród wszystkich produktów roślinnych. 100g tego owocu dostarcza tyle wapnia, ile jedna szklanka mleka.

Co więcej o figach ? Suszone figi charakteryzują się najwyższą pośród wszystkich owoców zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu poprawiają perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom, odgrywają ważną rolą w zapobieganiu nowotworom jelita grubego i piersi, a także przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Figi to jeden z najlepszych środków przeczyszczających. Swoją skuteczność zawdzięczają dużej zawartości kwasów owocowych, pomocnych nie tylko przy zaparciach czy hemoroidach, lecz także przy schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Figi mają działanie odtruwające i odkwaszające organizm. Zawarty w figach cynk wspomaga funkcjonowanie układu hormonalnego. Figi to doskonały naturalny detox, zawiera więcej witaminy B6 niż większość owoców. Reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza poziom złego cholesterolu, łagodzi bóle brzucha i wspomaga trawienie. Sok z fig to doskonałe źródło flawanoidów i polifenoli przeciwutleniaczy zwalczających szkody powstałe przez wolne rodniki. Naukowcy potwierdzili  że suszone figi posiadają silne właściwości antyoksydacyjne, które są związane z dużym stężeniem polifenoli. Przynajmniej część ze wspomnianych polifenoli ma właściwości przeciwnowotworowe, co zostało zademonstrowane w badaniu in vitro. Figi dzięki ich zdolności do alkalizowania organizmu, mogą okazać się pomocne w rzuceniu palenia.  Posiadają właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm. Figi mają działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne, wspomagają leczenie wrzodów żołądka. Co więcej są skarbincą witaminy C, witaminy z grupy B, witaminę PP oraz karoten. Są bardzo bogate w sole mineralne, zawierają  potas, wapń, magnez, cynk i fosfor.

Źródło: http://zdrowieznatury.blox.pl/tagi_b/3227/figi.html 

 

26 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam fig, a już na pewno nie w tak apetycznym zestawieniu. Trzeba nadrobić, bo je uwielbiam. Dobrze wiedzieć, że mają tyle korzystnych właściwości ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. doczep proszę banerek bo znów fajne biegowe śniadanie i pasuje do akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka pyszna owsianka, uwielbiam figi <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Przecudowna :) Uwielbiam "napakowane" owsianki, w których pełno smakowitych dodatków.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam fig, a tu okazuje się, że mają tyle korzystnych właściwości. Trzeba to zmienić.Pyszna owsianka.

    OdpowiedzUsuń
  6. rzeczywiście poświęcenie, bo jak znam siebie zjadłabym cokolwiek;)
    a owsianka z samymi dobrociami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Założenie było takie, że sklep na dole będzie otwarty, a gotowanie owsianki to 5 minut, łącznie z wyjściem do sklepu to jakieś 10. Gotowanie np. ryżu to 25. No ale wiadomo jak to z założeniami bywa.

      Usuń
  7. Najlepsze są własnie te gęste...:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wygląda, też najbardziej lubię bardzo gęste:)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam figi i te świeże i suszone... ale jakoś nie mogę ich nigdzie spotkać, poczekamy na sezon owoców :P
    owsianka booogata i obłędna... warto było pobiegać za tymi płatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. tak gęsta owsianka, że aż łycha staje to moja ulubiona jej odsłona:) musiała byc pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  11. odpowiedziałam na twój komentarz pod wczorajszym postem. (; :*

    OdpowiedzUsuń
  12. czyli tym razem warto było wyjść z domu bez śniadania!:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale nie - gdybym wiedziała co mnie czeka to gotowała bym ryż albo kasze.

      Usuń
  13. Mega klimatyczne zdjęcie, nie mogę się napatrzeć :)
    Figi.. kurczę, nigdy nie jadłam :o chyba czas to nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. mmm czyli jednym słowem warto było! ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszę spróbować suszonych fig, nigdy nie jadłam. A owsianka wygląda jak zawsze przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. twoje owsianki to jedno wielkie dzieło sztuki!

    OdpowiedzUsuń
  17. i jaka rewelacyjna i zdrowa wyszła owsianka ;D

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię suszone figi :) Ja chyba bym się poddala i zrobiła inne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. lalala owsianka , każda taka pyszna ! kolejna smaczna propozycja ;d mniam !

    OdpowiedzUsuń
  20. jestem wielką fanką Twoich owsianek.

    OdpowiedzUsuń