Na warsztat poszły nerkowce.
Mleczna owsianka ze zmielonymi nerkowcami, z cukrem waniliowym i miodem smakowała delikatnie, słodko i pysznie.
Ulepek jak ulepek.
25 płatków owsianych, 10 g otrębów owsianych, 5 gram płatków żytnich, 80 ml mleka sojowego, 80 g mleka zwykłego, 23 g mielonych nerkowców, szczypta soli, szczypta stewii, 2 łyżeczki cukru waniliowego, łyżeczka miodu, pół serka wiejskiego (75g).
***
Jak się uśmiechnąć w ciągu dnia ? Ugotuj kilka łyżek owsianki więcej o poranku. Umieść słoiczku i weź ze sobą do pracy lub uczelni. Kiedy ci smutno otwórz słoiczek i zjedz tę małą porcje.Te kilka słodkich łyżeczek przypomni ci poranek w domu. Słodki, ciepły i bezpieczny.
I jak smakuje z nerkowcami? W ogóle z jakimi orzechami ulepek będzie najlepszy?:>
OdpowiedzUsuńMam dziś w planach masło migdałowe, może zostawię sobie łyżkę tartych do owsianki ;)
Moim zdaniem najlepszy i najbardziej "ulepkowy"wychodzi z tartymi orzeszkami arachidowymi (fistaszkami). Ma w sobie wtedy coć z krówek o smaku masła orzechowego.
UsuńZ migdałami i nerkowcami jest bardzo fajny, aczkolwiek mniej już "krówkowy", mniej mordokolejkowy - ma w sobie coś z lekkiej konsystencji budyniu, tylko no...lepszej, pyszniejszej :D
Nerkowce są przepyszne - chyba takie najdelikatniejsze orzechy. Nigdy nie robiłam owsianki z konkretnie takimi dodatkami, ale spróbowałabym. I chyba starłabym trochę pomarańczy, która czai się w tle.
OdpowiedzUsuńmnie zawsze zdumiewa jak pieczołowicie podajesz wszystkie wagi. co w sumie może być przydatne przy odtwarzaniu przepisu ;)
OdpowiedzUsuńmam wagę kuchenna - kładę na niej rondelek i wsypuje. Podaje liczby. Potem kiedy wlewam mleko robię to samo. Przyzwyczaiłam się, że dobre śniadanie to 40 g płatków. Żeby owsianka była dobra to 80ml-90ml mleka, ulepek około 150-180 ml (w zależności z czym). Z orzechami tak samo - około 20-25 g jest ok. Jak wsypie za mało to będzie mało orzechowa. Nie wiem - nie umiałabym sypać płatków na oko - przecież mogłam być potem głodna albo coś. A przeiceż nie będę liczyć orzeszków
Usuń"Ulepek jak ulepek". Czyli NAJLEPSZY! :-)
OdpowiedzUsuńLubię nerkowce, mają dla mnie taki specyficzny smak.
Nerkowce to moje ulubione orzechy zaraz po laskowych. Ulepek z ich dodatkiem musiał być bardzo dobry:)
OdpowiedzUsuńOo kocham takie ulepki :D I nerkowce <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńA ja nerkowców smak odkryłam dopiero niedawno, wiesz? Jestem strasznym dziwadłem, ale do niedawna nigdy nie jadłam nerkowców. Gdy ostatnio je w końcu miałam okazję próbować - wow. Awansowały "w oka mgnieniu" na stopień najlepszych orzechów jakie jadłam! :) Taki ulepek ze zmielonymi nerkowcami musi być więc cudownie wspaniały. Nawet planowałam taki, ale się nerkowce skończyły... trzeba zrobić następny mini zapas.
OdpowiedzUsuńa czy taką owsiankę ulepek np. z mlekiem bananowym przechowuje się przez noc w lodówce czy można na kuchence? jak to jest? bo właśnie zrobiłam i nie wiem co dalej, jak wystygnie, czy rano mi nie skwaśnieje jeżeli ją zostawię na blacie czy raczej do lodówki trzeba schować.. ? :)
OdpowiedzUsuńOwsiankę trzeba ugotować - mleko ugotowane nie skwaśnieje po 12 godzinach. Więc ja zostawiam na kuchence na blacie itp. Nigdy nie skwaśniało. Aczkolwiek jeśli nie jesteś pewna możesz wstawić po wystygnięciu do lodówki,ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby
Usuńdziękuję! jejku, w kuchni unosi się tak cudowny aromat że można ledwo na miejscu usiedzieć, żeby nie zjeść jej już teraz a zaczekać do rana.. już czuję, że będzie pyszna i chyba Twoje owsianki zostaną jednymi z nowych ulubionych :)
UsuńJa zawsze wyjadałam kilka łyżeczek prosto z gara. No nie mogłam się powstrzymać :D
UsuńZostawiałam i w kuchence, i na lodówce, dziwnych reakcji nie zaobserwowałam, chociaż podczas upałów będę lodówkować na pewno.
I jak - wyszło ?
UsuńNerkowce są pyszne- takie naturalnie słodkie :)
OdpowiedzUsuńjestem fanką nerkowców ,także ta owsianka idealnie dla mnie ;) pysznie ją wymyśliłaś ! <3
OdpowiedzUsuń"Ulepek" doczekał sie nawet własnej zakładki! To musi coś znaczyć ;d
OdpowiedzUsuńŻe jest najlepszy ;)
UsuńElin, a robilaś kiedyś ulepek z pistacji? Zastanawia mnie jakby to smakowało, bo pistacje i nerkowce to moje ukochane orzechy :D
OdpowiedzUsuńTo jedne z ostatnich orzechów na mojej liście, ale mam pewne podejrzenia, że owsianka z nimi może być na prawdę smaczna. Taka nocna i ze startymi, odrobiną wanilii i może śmietanki powinna przypominać porządne, ciepłe lody pistacjowe. Tylko z pistacjami jest ten problem, ze dostanie łuskanych niesolonych graniczy z cudem i rywalizuje zasobnością portfela, a łuskanie około 50 gram (na dwie osoby) pistacji w skorupkach to co najmniej 40 minut i dużo soli w owsiance.
Usuńcudownie klimatyczne to zdjęcie!:)
OdpowiedzUsuń44 yr old Research Assistant III Boigie McGeever, hailing from Kelowna enjoys watching movies like Death at a Funeral and Do it yourself. Took a trip to Cidade Velha and drives a Ferrari 333 SP. inny
OdpowiedzUsuń