poniedziałek, 21 maja 2012

Miodowo-kokosowe ciastka

To zdecydowanie najlepsze kokosowe ciastka jakie jadłam. Ich drugą zaletą jest fenomenalny zapach.  Miód i kokos tworzą na prawdę ciekawą kombinacje. Po trzecie są chrupiące. Jako piątą zaletę należy wymienić fakt, że całkowicie nie przypominają kokosanek.


Składniki
180 g wiórków kokosowych
70-100 g cukru (w zależności od gustu)
100 g masła
2 łyżki oleju
1 jajko
100 g mąki (niepełna szklanka)
1 lub 2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie
Wiórki mielimy z olejem i miodem na możliwie jak najgładszą masę. Dodajemy masło i cukier i dalej mieszamy. Kiedy składniki będą ubite wbijamy jajko. Na końcu mąkę, sól i proszek do pieczenia.
Z ciasta lepimy małe kuleczki (ciasto doskonale się kulkuje). Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 10-13 minut w temperaturze 180 stopni.



2 komentarze:

  1. Co do Twojego pytania- praktycznie wcale nie używam mleka sojowego :) Chodziło mi o to, że ogólnie skończyło mi sie zwykle mleko.


    Ps. Pyszne ciastka! Uwielbiam wszystko co kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń